şal modelleri ve yapılışları

Simli Üçgen Şal

Örgü ve şal modelleri 2. Simli üçgen şalımız için 300 gram simli ip ve 14 numara örgü tığı gerekli.Uçtan başlayarak zincir ve sıkiğne ile yapılıyor ve üçgen şeklinde örülüyor.

Modelimiz dilimlidir motifle yapılmıyor ve her dilim yine kendi içinde üçgendir.1, kısım dolgulardan oluşuyor 2. kısım ise mil başı ile üçdefada çıkarılmış zincirdir.Modeller arası geçiş örümcekle yapılıyor.

Simli üçgen şalımızda modelleri içine oturtacağımız dıştaki üçgen,üst sıraya geçerken yapılmış sutaşı ile oluşacak. Şalımız bittikten sonra isteğe göre iplerle püskül veya örümcek ile uç yapabilirsiniz.

Yuvarlak motifli pullu şal

300 gram ip.Kullanacağımız ip dilediğiniz renkte bir makrome ipi olacak.
20 gr. ipimizin renginde veya ipimize uygun renkte orta boy pul
14 numara örgü tığı.

Örülüşü: Örgümüze başlamadan önce ipimizi örgüye hazır hale getirmeliyiz.Makrome ipimizi ucundan başlayarak söküyoruz ve başka bir yere sararak başka bir yumak yapıyoruz.

Birinci sıra:ilk sırada yaklaşık on tane zincir çekiyoruz ve ucunu birleştirerek bir yuvarlak yapıyoruz.

İkinci sıra:Bu sırada yapmış olduğumuz yuvarlağın içini dolduracağız.Bunun için 12 tane zincir çekerek yuvarlağımızın içine tekrar batıyoruz .Böyle böyle 14 tane yaprak yapıyoruz.

Üçüncü sıra:12 zincirle yaptığımız 14 tane yaprağın tepelerine on tane zincir yaparak patıyoruz ve yaprakları birbirine eklemiş oluyoruz.

Dördüncü sıra:Bu sırada yapmış olduğumuz zincirlerin tepelerine bir iki zincir daha fazla yaparak tepelere batıyoruz ve bu sırayıda bitiriyoruz.

Beşinci sıra:Zincirlerle yaptığımız geçişlerin her birinin içine 2 mil başı alarak uzun 5 tane trabzan çekip hepsini bir defada çıkarıyoruz.

Bundan sonraki sıraları zincirlerle tamamlıyoruz ve 7 sırada bitiriyoruz motifimizin bir tanesiniz.Motiflerimizi birbirine eklerken zincirleri kullanıyoruz.

Şalımıza üçgen şeklini vermek için yapacağımız işlem basamakları:

Motiflerimizi uç uca ekliyoruz ve istediğimiz uzunluğu elde ediyoruz.Alt sırada ise motifin birini üst sıradaki iki motifin arasına ikleyerik her sırada bir motif eksiltmiş oluyoruz ve motif sayımız bir olana kadar azaltmaya devam ediyoruz.

Şalımızın örülüşü bitti ve ona üçgen şeklini verdik.Sıra pullarımızla şalımızı süslemeye geldi.Aldığımız pulları yaptığımız motiflerin tam ortalarına ince ve pulla aynı renkte iple şalımıız üzerine dikiyoruz.Hepsine pullarımızı diktikten sonra kalan pullarımızı şalımızın uçlarına yapcağımız saçaklarda değerlendireceğiz.

Şalımızın saçaklarını yaparken ipimize kalan pullarımızı geçiriyoruz ve pullarımız değerledirilmiş oluyor.Eğer pullar ipte durmazsa durmasını istediğiniz yere bir düğüm yaparsanı pulunuz istediğiniz yerde duracaktır.

Çiçekli Şal Modeli

Malzemeler:

370 gr krem ip
0 numara tığ

Örülüşü:

Motifin açıklaması
1. sıra:10 zincir çekilip orta için yuvarlak yapılır.
2. sıra:Yuvarlağın içine 10 tane mil başılı dolgu yapılır.
3. sıra: Dolguların üstüne ve arasına 33 tane dolgu yapılır.
4. sıra:4 dolgu yapılır ve araya zincir çekilerek yandaki dolguya batılır ve 8 tane yaprak yapılır.
5. sıra:Yaprakların üzerine 4 dolgu 5 zincir yapılır ve alttaki zincirin ortasına batılırTekrar 5 zincir çekilip 4 dolgu yapılır ve bu sıradada 8 yaprak oluşur.
6. sıra:5 er tane zincir çekilerek yaprakların üstüne ve zincirlerin arasına batılarak sıra tamamlanır.
7. sıra:Alttaki zincirin üstüne 3 dolgu 3 zincir 3 dolgu yapılır 2 zincir çekilir alttaki zincirin ortasına batılıp dolgu yapılır. Tekrar 2 zincir çekilip 3 dolgu 3 zincir 3 dolgu yapılır. Bu sıra böyle devam eder ve motif biter.

Bağlantı motifleri:

10 zincir çekilip üzerine 8 tane dolgu yapılır ve bir direkten diğerine geçerken motifler birbirine bağlanır.

Ön ve arka için toplam 30 motif yapılır. Yaka uzun dolgularla toplanır. Etek uçlarına püskül yapılır.

Papatya Şal Modeli

Modelimizde ilk önce yaklaşık 10 adet zincir yapıyoruz ve yaklaşık 20 adet uzun mil başılı doygu yapıyoruz üçüncü sırada istediğiniz uzunlukta (25 mesela)zincir yapıp geri batarak 20 yaprak yapıyoruz.

Bu şekilde beyaz turunculu kısım bitiyor.Motifleri eklerken ortadaki küçük motifleri kullanıyoruz ve üçgen şekli veriyoruz.

Sonra istediğimiz uzunlukta püskülle süslüyoruz.